Hvordan sy en fransk søm

En fransk søm er faktisk en metode for å lage en dobbel søm som brukes til å skjule de grove kantene på stoffet. Fransk sømming brukes ofte når du lager klær, men det fungerer også bra på en rekke andre syprosjekter. Det er en teknikk som gjør sømmene på det håndlagde plagget ditt sterkt, pent og profesjonelt utseende, og til og med erstatter behovet for en serger i noen tilfeller. [1] Følg noen få enkle instruksjoner, så vil du enkelt kunne sy en fransk søm på egen hånd.

Å sy den første sømmen

Å sy den første sømmen
Sett opp symaskinen din. Vurder innstillingen for stingstørrelse og trådspenning du trenger for å sy det aktuelle stoffet. Hvis du er usikker, bør du lese instruksjonene for symaskinen og justere innstillingene deretter. Forbered også symaskinen din ved å trå den med en tråd som matcher fargen og styrken på materialet du skal sy.
  • Dette er også et godt tidspunkt å koble til jernet, slik at det allerede er oppvarmet når du trenger det.
Å sy den første sømmen
Fest stoffet sammen slik at de gale sidene vender mot hverandre. Å sette sammen de gale sidene er det motsatte av det som normalt gjøres når du syr en grunnsøm, så ikke bekymre deg om det føles motstridende. En fransk søm krever at du sy hver søm to ganger, og bretter over den første stinglinjen for å gjøre den ferdige sømmen i riktig retning.
  • Sørg for å feste helt ned i sømmen du syr. Dette vil bidra til å sikre at stoffet ikke sklir ut av linjen.
  • Det er lurt å legge pinner i, slik at de er vinkelrett på sømlinjen. På denne måten vil de ikke feste deg når du flytter stoffet i symaskinen, og de vil være lette å ta tak i når du flytter stoffet i symaskinen maskin. [2] X Forskningskilde
Å sy den første sømmen
Sy stoffet sammen med en 1/4 tommers sømfradrag, fjern pinnene mens du går. For å holde sømgodtgjørelsen samme bredde som du syr sømmen din, må du følge med på sømgodsføringen som skal skrives på trådplaten til maskinen. Et annet alternativ er å bruke en 1/4 tommers trykkfot, på den måten kan du bare sørge for at den ytre kanten av stoffet alltid står i kø med kanten av trykkfoten.
  • Sømmonnet er mengden stoff som er mellom kanten av stoffet og sømmen. Mønstre gir vanligvis en bestemt mengde sømgodtgjørelse å bruke, slik at det ferdige prosjektet ditt ikke blir for lite eller for lite. [3] X Forskningskilde Husk at den franske sømmen i utgangspunktet vil kreve omtrent det dobbelte av kvotene du bruker på denne første sømmen, så sørg for at når du skjærer ut stoffstykkene dine som du har funnet ut av det i målene dine.
  • Øk gjerne sømfradraget på denne første sømmen til 3/8 tommers, hvis du er mer komfortabel med å sy den bredden, men husk at du må øke den samlede sømfradraget for å imøtekomme dette.
  • Det er best å fjerne pinner rett før du skal sy over dem. Dette vil holde stoffet på plass, men vil unngå risikoen for å treffe en med symaskinens nål, noe som lett kan bryte nålen.
  • Husk å klemme alle trådene og fjerne gjenværende pinner etter syingen.
Å sy den første sømmen
Trim utsiden av sømmen slik at du sitter igjen med 1/8 tommers sømfradrag. Du kan bruke vanlige saks eller lyserøde saks, men hvis du bruker et delikat stoff, kan det være best med lyserøde saks for å forhindre overdreven fraying. [4] Husk at denne sømmen ikke kommer til å vises når du er ferdig. Ikke bekymre deg hvis snittkanten er litt frynsete eller rotete.
  • Selv om det ville være flott om du bare kunne sy en 1/8 tommersøm, og derfor ikke kaste bort noe stoff, trenger de fleste symaskiner mer enn 1/8 tommers stoff til maskinens fôrhunder, bitene av grovt metall under presseren fot, for å ta tak i og trekke med. [5] X Forskningskilde
Å sy den første sømmen
Stryk den første sømmen. Åpne stoffstykkene og legg det flatt ut på et strykebrett. Stryk over sømmen på både høyre side og feil side av stoffet slik at det legger seg perfekt flatt. Brett deretter stoffet slik at høyre sider vender mot hverandre (motsatt av hvordan det var da du sydde den første sømmen). Stryk stykket med sømmen du nettopp sydde og går rett ned på ytterkanten av stoffet. Du ønsker å stryke veldig nøye og pent slik at sømmen på ytterkanten er perfekt rett.
  • Forsikre deg om at strykejernet er satt til riktig temperatur for stoffet du bruker. Hvis det er satt til høyt, vil du risikere å synge stoffet.

Å sy den andre sømmen

Å sy den andre sømmen
Fest stoffet slik at de gale sidene av stoffet vender ut. Dette skal være enkelt, ettersom du nettopp har strykt dem på plass. Legg igjen pinnene dine horisontalt helt ned på siden av sømmen slik at de lett kan fjernes mens du syr. Den frynsete kanten skal nå være skjult mellom de to stoffstykkene, og ytterkanten er bare den pene rekken av ditt første sett med masker.
Å sy den andre sømmen
Sy den andre sømmen din, denne gangen ved å bruke en 3/8 tommers sømmonn. Du trenger denne mengden kvote, slik at den frynsede kanten på stoffet blir tukket bort mellom de to sømmene. Når du syr, fjerner du pinnene. Husk igjen å klemme tråder og fjerne eventuelle tappestifter etter å ha sydd sømmen.
  • Hvis sømmonnet ditt er for lite på den andre sømmen, kan de grove kantene på stoffet ende med å stikke ut av den andre sømmen på den ferdige siden av prosjektet. Det er bedre å være forsiktig og gjøre sømmonnet litt sjenerøst.
Å sy den andre sømmen
Stryk den fullførte dobbeltsøm en gang til. Trykk sømmen til den ene siden, avhengig av hvor du vil at den skal ligge i det ferdige prosjektet. De rå kantene dine blir ikke lenger utsatt, da de er lukket inne i den nylaget franske sømmen.
Hvilke masker skal jeg bruke?
Sy sømmen med en 1/4 "sømgulv med stoffets gale sider sammen. Vipp stoffet til høyre sider sammen og sy sømmen igjen med en 3/8" sømgodtgjørelse, omslutt de rå kantene på den første sømmen.
Hva er egenskapene til en fransk søm?
En fransk søm brukes på fine, rene stoffer for å gi en vakker rett finish. Det er ideelt for silkebluser eller undertøy. I motsetning til andre sømmer, begynner du alltid en fransk søm ved å feste de gale sidene av stoffet sammen.
Hva er fordelene med en fransk søm?
Fordelen med en fransk søm med chiffon eller noe annet gjennomsiktig stoff er at den ikke frynser, ikke trenger overlocking, slik at du får et mer profesjonelt utseende, og det vil være pent inne og ute.
Hvordan legger jeg en glidelås i en fransk søm?
Åpne sømmen til glidelåsens lengde, trykk sømmen åpen og sy glidelåsen inn. Hvis du bruker en usynlig glidelås, kan du sy den som vanlig ved å bruke den usynlige glidelåsfoten til maskinen din.
Hvilken type symaskin er avbildet?
Det er en Singer symaskin.
Hvordan kan jeg sy en fransk søm ved hjelp av hendene?
Bare følg prosedyrene ovenfor, men bruk en tråd og nål og ikke en symaskin. Du kan også bruke initiativet ditt til å måle sømfradraget hvis du ikke har et bånd.
Det kan være lurt å trene på å lage franske sømmer på skrapmateriale før du prøver det på dyrt stoff. Du kan jobbe med å gjøre sømmene dine rette og strykejernene dine pene.
Husk at din faktiske ferdige sømfradrag vil være 5/8 tommer. Sjekk for hvilken størrelse søm mønsteret krever. Det kan hende du må justere mengden sømgodtgjørelse du har før du kutter ut mønsteret.
Franske sømmer er best for rette kanter. De fungerer ikke bra på kurver, for eksempel rundt armene og nakken på et plagg.
mikoyh.com © 2020